Acato

Ken jij dit boek al?

Het boek over Acato is al een poos verkrijgbaar. Balans Digitaal schreef er een lovend review over. Ook een exemplaar? Het is hier te bestellen. 

ACATO IN DE MEDIA

Deel je verhaal met Boze Ouders

Ben jij een ouder van een thuiszitter? Of dreigt jouw kind thuiszitter te worden? Je kunt je verhaal delen door de enquete in te vullen op de website van Boze Ouders. 
Op 20 januari 2020 werden er meer dan 700 verhalen afgegeven bij de onderwijsinspectie in Utrecht. 

Wintersalon van Galerie Maaskoe

ACATO IN DE MEDIA

Drie van onze deelnemers/studenten zijn gevraagd mee te doen aan de Wintersalon van Galerie Maaskoe. U bent van harte uitgenodigd om tijdens het openingsweekend, of de weken erna een bezoekje te brengen aan deze galerie!

ACATO

De school van je leven?!

Uitnodiging voor een avond reflecteren over een school voor iedereen

Hoe ziet een school voor iedereen eruit? Een school waar iedereen welkom is en iedereen mag leren? Denk mee over het prangende vraagstuk: De school van je leven: hoe ziet die eruit?’De gebeurtenissen van afgelopen jaar rond de sluiting van de 18- afdeling van Acato, een school voor kinderen met autisme, biedt aanknopingspunten voor de tafelgesprekken. Gesprekken over hoe een ideale school er uit kan zien, maar ook gesprekken over hoe Acato er nu voor staat en hoe het gaat met thuiszitters van toen en nu. Graag bieden we de ouders, belanghebbenden, professionals en de politiek de gelegenheid om (opnieuw) met elkaar in gesprek te gaan en de (tussen)balans op te maken. We ontvangen jullie graag in Studio De Bakkerij. Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. Tijdens deze avond zal Marjet van Houten (Movisie) de eerste exemplaren van het boek ‘De Acato Affaire, Liefde en Lucht, de Basis voor goed Onderwijs’, uitreiken aan Carry van Roozemond (directeur Ingrado) en Peter Kwint (SP-kamerlid). Aan het einde van de avond is er een kleine markt waar producten van de leerlingen van Acato kunnen worden aangeschaft en natuurlijk het boek De Acato Affaire te verkrijgen is. De opbrengst van de avond komt ten goede aan Acato. Het programma is als volgt: 18.00 inloop 18.30 – 18.45 introductie door Marjet van Houten en een ouder/leerling 18.45 – 19.45 soep met brood & tafelgesprekken o.l.v. Marjet van Houten en Barbara Maaswinkel 20.00 – 20.30 samenvattingen tafelgesprekken 20.30 aansluitend: presentatie boek De Acato Affaire, liefde en lucht: de basis voor goed onderwijs 21.00 – 22.00 borrel + markt  Vanwege de ruimte in de zaal en de versnaperingen ontvangen we graag een aanmelding als je er bij bent!

NIEUWS UIT HET LAND

Eerste hulp bij thuiszitten

Naar schatting vierduizend kinderen met autisme tussen de 4 en 18 jaar zitten noodgedwongen thuis omdat ze geen passend onderwijs krijgen. Dat moet veranderen, zegt Monique Post van de stichting Vanuit Autisme Bekeken (VAB).

EenVandaag heeft er een rapportage over gemaakt. Kijk het hier!

Week van de Thuiszitter

NIEUWS UIT HET LAND

Van 1 tot en met 8 juni is het de Week van de Thuiszitter

Ook op ons ‘schooltje’ vind je een aantal prachtige thuiszitters die hun plekje weer aan ’t vinden zijn.

Wij hopen dat er meer geld, meer expertise en vooral meer regelruimte komt om initiatieven als dat van ons de ruimte te geven. Zodat de leerlingen niet langer ‘schoolrijp’ hoeven te zijn, maar onderwijs echt passend kan en mag zijn.

Wij zijn trots op onze leerlingen, en hun ouders, die dapper hun eigen weg zoeken, hun tijd durven nemen en hun eigen leerroute vorm geven.

Meer informatie over deze week en wat er allemaal gepland staat vind je op de website van Steunpunt Passend Onderwijs.

ACATO IN DE MEDIA

"Tegen een kind dat thuiszit, zeg je geen nee"

Wij hebben bezoek gehad van Annonay Andersson. Zij is naast kinder- en jeugdpsycholoog ook redacteur van het NIVOZ platform. Voor hetkind.org schreef zij een ontzettend mooi stuk over haar kennismaking met hond Dot, maar ook over het indruk wat Acato op haar heeft gemaakt. 

Het hele artikel kun je hier lezen. 

Dank je wel Annonay!

NVA Autismeweek 2018

NIEUWS UIT HET LAND

Van 31 maart t/m 7 april vindt de NVA Autismeweek 2018 plaats. Het thema dit jaar is ‘Luisteren naar autisme’. Hierin vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

Het thema van de NVA Autismeweek 2018 is  Luisteren naar autisme. Mensen met autisme weten vaak heel goed hoe hun talenten en mogelijkheden het beste tot hun recht kunnen komen – bijvoorbeeld op school, of op de werkvloer. Ook hebben zij vaak mooie, originele verhalen te vertellen.

Kijk op de website van Autismeweek voor meer informatie, of bij het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid voor evenementen in de buurt van Rotterdam. 

Logo autismeweek

Ik wil een stage

NIEUWS UIT DE KLAS

Vandaag hebben we ons gericht op sollicitatievaardigheden. 

Hij wil graag een stageplek bij een grafisch bureau. Maar hoe pak je dat aan? Hoe presenteer je jezelf?

Leerling aan het werk met begeleider

Samen met zijn begeleider, Inge, kijkt Mustafa naar wat hij al kan en wat hij er nog bij zou willen leren. Samen stellen ze nieuwe doelen op, maken een kaart van zijn wensen en geven zijn CV vorm. 
Mustafa is een echte tekenaar, maar zoals iedere kunstenaar ervaart: het is spannend om je werk echt te laten zien. Samen kijken ze naar manieren waarop hij dat kan. 
Mustafa zou graag zijn tekentalent willen inzetten en verder ontwikkelen bij een grafisch bureau. Een bureau waar hij meer kan doen dan koffie zetten – al zou dat ook lekker smaken. Hij kan goed zelfstandig werken, maar vind het wel fijn als je hem bevestigd wanneer hij iets goed heeft gedaan of mooi heeft gemaakt en met een zachte, leerzame hand corrigeert wanneer het eigenlijk anders zou moeten. Hij is nieuwsgierig en leergierig – alles is leuk, tot het tegendeel bewezen is. 

Weet je misschien een leuke stageplek voor Mustafa? 

Ik kan alles, behalve wat ik nog kan leren

ACATO IN DE MEDIA

Rotterdam – Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, schonk afgelopen week een dichtregel aan Acato. De regel is afkomstig uit een gedicht dat Derek schreef voor de Onderwijsparade.

“Ik kan alles, behalve wat ik nog kan leren.” Een spreuk die als geen ander past op de jongeren die Acato bezoeken. De leerlingen van Acato kunnen alles, want de drang en het talent om te scheppen komt uit jezelf. Maar er is altijd wat te leren zodat het talent de kans krijgt, zich verder te ontwikkelen.

Acato is een school voor jongeren met een vorm van autisme. Het is een hele kleine school met veel aandacht voor het individu. Voor de leerlingen van Acato is het reguliere onderwijs niet weggelegd omdat het op scholen vaak te druk is. Bovendien ligt het tempo daar vast en moeten veel dingen tegelijk af zijn.

Bij Acato gaat alles in een tempo dat bepaald wordt door de leerling zelf. Ook het soort lessen, de inhoud en de vorm, worden door de leerlingen bepaald. Daarom groeit het les-aanbod bij elke nieuw aangemelde leerling. Er zijn veel lessen te volgen op het gebied van beeldende kunst. Sommige leerlingen leren daarnaast voor examens. En er zijn lessen in digitaal tekenen, computer-programmeren en kostuumnaaien.

Afgelopen vrijdag schroefde Derek Otte zijn dichtregel eigenhandig aan de gevel van de school. Derek voelt zich met Acato verbonden. “Want,” zo zei hij tijdens de kleine ceremonie, “mijn opleiding ging ook niet van een leien dakje. Waar ik goed in ben komt uit mijzelf. Dát heb ik niet op een school geleerd.” Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hem gevraagd werd zijn dichtregel aan de school te schenken. Hij vindt het de fijnste manier om zijn werk terug te zien. Derek hoopt ook in de toekomst nog eens iets voor Acato te kunnen betekenen.

Acato valt onder Stichting Bloemfleur.

Verschenen in De Havenloods.