Acato

Ik kan alles, behalve wat ik nog kan leren

ACATO IN DE MEDIA

Rotterdam – Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, schonk afgelopen week een dichtregel aan Acato. De regel is afkomstig uit een gedicht dat Derek schreef voor de Onderwijsparade.

“Ik kan alles, behalve wat ik nog kan leren.” Een spreuk die als geen ander past op de jongeren die Acato bezoeken. De leerlingen van Acato kunnen alles, want de drang en het talent om te scheppen komt uit jezelf. Maar er is altijd wat te leren zodat het talent de kans krijgt, zich verder te ontwikkelen.

Acato is een school voor jongeren met een vorm van autisme. Het is een hele kleine school met veel aandacht voor het individu. Voor de leerlingen van Acato is het reguliere onderwijs niet weggelegd omdat het op scholen vaak te druk is. Bovendien ligt het tempo daar vast en moeten veel dingen tegelijk af zijn.

Bij Acato gaat alles in een tempo dat bepaald wordt door de leerling zelf. Ook het soort lessen, de inhoud en de vorm, worden door de leerlingen bepaald. Daarom groeit het les-aanbod bij elke nieuw aangemelde leerling. Er zijn veel lessen te volgen op het gebied van beeldende kunst. Sommige leerlingen leren daarnaast voor examens. En er zijn lessen in digitaal tekenen, computer-programmeren en kostuumnaaien.

Afgelopen vrijdag schroefde Derek Otte zijn dichtregel eigenhandig aan de gevel van de school. Derek voelt zich met Acato verbonden. “Want,” zo zei hij tijdens de kleine ceremonie, “mijn opleiding ging ook niet van een leien dakje. Waar ik goed in ben komt uit mijzelf. Dát heb ik niet op een school geleerd.” Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hem gevraagd werd zijn dichtregel aan de school te schenken. Hij vindt het de fijnste manier om zijn werk terug te zien. Derek hoopt ook in de toekomst nog eens iets voor Acato te kunnen betekenen.

Acato valt onder Stichting Bloemfleur.

Verschenen in De Havenloods.