Ik ben een jongere

Academie Cato

Oftewel: Acato

Acato is een school waar jongeren met autisme die hun plek nog niet gevonden hebben terecht kunnen.

Als je nog ingeschreven staat op een v(s)o school zullen we samen met jou kijken hoe we je terug kunnen leiden naar school. Dat doen we alleen als jij er aan toe bent, we zeker weten dat jij het op die school weer naar je zin kunt hebben. 

Bij Acato kies je je eigen route en lessen in een veilige sfeer. Acato is een kleine school waar je je snel thuis kunt voelen, er heerst een warme en huiselijke sfeer. Je hebt een eigen werkplek die je zelf kunt inrichten. We werken in groepen van maximaal 4 studenten op een begeleider. Samen met jou bepalen we waar jij je in gaat ontwikkelen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld kook-, teken- en pianolessen, maar ook Photoshop, naai- en rekenlessen. Daarnaast zijn we bezig met een filmproject en wordt er regelmatig gesport. Ook zijn er leerlingen die bezig zijn een middelbare school diploma te halen, zij volgen bijvoorbeeld wiskunde.

Bij Acato mag jij jezelf zijn. We kijken samen naar wat je leuk vindt om te doen en hoe jij je daar verder in kan ontwikkelen. Jouw talenten en jouw wensen – dat is waar het bij ons om gaat. 

Wij geloven dat iedereen eigen talenten heeft en dat het goed mogelijk is om die ook in een schoolomgeving tot bloei te laten komen.

Creatieve vakken

 • Digitaal tekenen
 • Striptekenen en tekentechnieken
 • Naailes met patroon
 • Creatief naaien
 • Tekenles in combinatie met een thema
 • Fotografie- en filmlessen

Kern vakken

 • Biologie
 • Wiskunde / rekenen
 • Nederlands
 • Engels

Overige vakken

 • Kookles
 • Voedingsles met boodschappen doen
 • Les bij solliciteren

Iedereen krijgt dus een op maat gemaakte rooster, afhankelijk van welke vakken ze willen volgen. Zo zou een schoolweek voor je eruit kunnen zien:

Maandag

Vrij!

Dinsdag

09.30 – 10.00  binnenkomen
10.00 – 12.00  Nederlands
12.00 – 12.30  Pauze
12.30 – 15.30  Naailes

Woensdag

09.30 – 10.00 binnenkomen
10.00 – 12.00 Etaleren
12.00 – 12.30 Pauze
12.30 – 14.30 Engels
14.30 – 15.30  Vrij werken

Donderdag

09.30 – 10.00 binnenkomen
10.00 – 12.00 Tekenles
12.00 – 12.30 Pauze
12.30 – 15.30 Naailes

Vrijdag

09.30 – 10.00 binnenkomen
10.00 – 12.00 Wiskunde
12.00 – 12.30 Pauze
12.30 – 15.30 Fotografie & Media

Misschien vind je tekenen leuk, dan kun je bij ons diverse tekenlessen volgen. Of misschien vind je computers interessant, dan kun je bij ons leren programmeren of websites ontwikkelen. Of misschien wil jij je diploma halen, dan bieden wij je begeleiding in de vakken die je nodig hebt. Heb je een eigen onderwijsprogramma wat je volgt vanuit een ander (reguliere) school? Dan kan Acato een plek zijn waar je je lessen en opdrachten kan doen, in het gezelschap van anderen en met begeleiding als je die nodig hebt. 
Wij kunnen op korte termijn ook nieuwe activiteiten aanbieden en nodigen je uit om ons daarin uit te dagen. 

Wil je meer weten over Acato of denk je dat het een goede plek is voor jou?

NIEUWS UIT DE KLAS
November 2017 meldde de eerste leerplichtige leerling zich bij Acato. In overleg met de gemeente gaven wij deze leerling een plek. Er kwamen meer leerlingen. Ze voelden zich fijn. Ze kregen les, maakten huiswerk, en bovenal: ze mochten weer ergens zijn. Na een periode van thuiszitten bood Acato ze een passende plek. De Gemeente faciliteerde door middel van PGB's. In het voorjaar bepaalde de wethouder dat de PGB's hier niet meer voor gebruikt mogen worden.

Afgelopen zomer werden er daarom nieuwe afspraken gemaakt: De gemeente en de scholen zouden samen voor de leerplichtige leerlingen gaan betalen die Acato bezoeken.

Nu; 2 december, krijgen de leerlingen al twee maanden begeleiding en lessen bij Acato, maar zijn er nog steeds geen constructieve afspraken tussen gemeente, school en Acato. Acato staat op omvallen - ouders, docenten en betrokkenen maken zich zorgen. Wat moet er gebeuren om deze jongeren een veilige en stabiele plek te bieden?
NIEUWS UIT DE KLAS
We starten die schooljaar niet op één, maar op twee locaties!
oproep
Vanaf 1 september zoeken we leuke, flexibele docenten en lieve begeleiders om ons team te versterken.
Image is not available
Nieuws uit het land
Eerste hulp bij thuiszitten
Naar schatting vierduizend kinderen met autisme tussen de 4 en 18 jaar zitten noodgedwongen thuis omdat ze geen passend onderwijs krijgen. Dat moet veranderen, zegt Monique Post van de stichting Vanuit Autisme Bekeken (VAB).

EenVandaag heeft er een rapportage over gemaakt. Kijk het hier!
Nieuws uit de klas
Ik kan alles,
behalve wat ik nog kan leren
Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, heeft ons zijn tekst geschonken. Inmiddels hangt 'ie mooi aan onze gevel. Wij zijn het ermee eens. En jij?
Nieuws uit de klas
Ik wil een stage!
Vandaag hebben we ons gericht op sollicitatievaardigheden.
Hij wil graag een stageplek bij een grafisch bureau.
Maar hoe pak je dat aan?
Hoe presenteer je jezelf?
previous arrow
next arrow
Slider